Hej, Doughlas som är kökschef på Restaurang Tullgården! Får vi ta 3 snabba frågor med dig?

1. Vad är det bästa med att jobba med oss på Ekologiska Säljbolaget?

- Det bästa med att jobba med er är att ni har en otrolig service och framför allt ett stort kunnande som är ett stort plus. 

2. Vilka är dina favoritprodukter/råvaror som vi erbjuder?

- Tre favoriter som sticker ut är Rättviksärtan, Vreta-ärtan och Gråärtan som jag använder kontinuerligt. Recept till Doughlas fantastiskt goda gråärts-falafel hittar du på vår hemsida! 

3. Vad är ditt bästa tips till andra verksamheter gällande en omställning till ekologisk/vegetariskt/hållbar mat?

- Bästa tipset jag har när det gäller grönsaker är att våga ta ut svängarna att använda närodlat och allt som växer under mark och givetvis över med det ska vara växtbaserat och gör det helst 2 dagar i veckan där ni kan servera animaliskt protein som tillbehör. Vilket kommer resultera i hållbarare mat med mindre koldioxidutsläpp! Och glöm inte krydda som exempelvis gå mot det indiska hållet och thailändska. Tycker dessutom att ju fler tillbehör till rätten så blir det mera spännande!

20200928_133537.jpg

Nedan får du ta del av ett av Doughlas fantastiska recept på gråärt från Nordisk Råvara: 


Gråärtfalafel med stekt haloumi, sotade grönsaker och sumakyoghurt
Recept: ca 200 portioner
15kg blötlagd gråärta från Nordiska Råvara i 1 dygn
Ca 3hg jalapeños
Ca 0,5kg koriander
Ca 0,3kg vitlök
 Ca 2 liter färsk citronsaft
Ca 5dl tahini (sesampasta)
Ca 2dl malen spiskummin
Ca 2hg färsk mynta
Ca 2hg röd spansk peppar 
Mal eller mixa grå ärtan grovt till ca 1-2mm i storlek
Mixa resten av ingredienserna med citronsaften.
Blanda sedan allt i en blandare slå över citronblandningen på Gråärtan
Smaka av med salt och peppar

Grönsaker/ost:
Ca 100st Rödlök 
Ca 50st röda Paprikor 
Ca 14 kg haloumi
Ca 5liter grekisk yoghurt
5dl honung flytande 
Sumak (Sumak kommer från mellanöstern och är ett bär torkad och malen)
Rosta sedan rödlök i halvor och 1/4dels paprika som är skuren på längden med stjälk och allt
Stek haloumin i ca 70gr bitar 
Blanda grekisk yoghurt med lite vatten och honung.